Ти си тук Начало Новини НАДЕЖДА ЗА БЪДЕЩЕТО

НАДЕЖДА ЗА БЪДЕЩЕТО

print
email
НАДЕЖДА ЗА БЪДЕЩЕТО

...

 

 

Напред! Науката е слънце,

което във душите грей!

Ст. Михайловски

 

В своята 155-годишна история училищната общност на ОУ”Отец Паисий” следва неотменно завета на славянските първоучители Св.Кирил и Методий.

Празнуваме 24 май като Ден на словото, на духовността, но и като надежда за бъдещето.Изявите, постиженията, мечтите на учениците са тази надежда.

В навечерието на Деня на славянската писменост, просвета и култура Ви срещаме с нашите олимпийци, класирани за Национални олимпиади и заели призови места сред най-добрите.

Михаил Михайлов Добрев, 4.клас, класиран на 3.място на Националната олимпиада „Знам и мога”.Удивителни за своите десет години са разсъжденията на Михаил за смисъла на живота. „Трябва да си добър в това, което правиш, да си личност, да остане името ти...”/Напомня ли Ви това за стиховете на поета Веселин Ханчев?!/ Отговорностите му в училище са много, но винаги намира време за любимите си занимания – да пее, да свири на пиано, да спортува, да учи чужди езици, защото обича да го прави и защото има подкрепата на своите родители.Уверява ни, че ако желаеш нещо истински, то се случва.

Много искреност и добросърдечност откриваме в стремежа на третокласничката Ния Бориславова Атанасова да бъде полезна на другите, въпреки малкия си житейски опит.Не е случаен изборът й да работи по проект с надслов „Куче с очила”, за което е класирана за Национална олимпиада по Гражданско образование.Докато ни разказва личната си история, от която възниква и идеята тя да бъде споделена, топлите очи на Ния ту гледат тревожно, ту се усмихват.Едно малко, миловидно момиченце, а толкова дълбочина в разказа й – любовта към животните не винаги може да бъде разбрана по правилния начин.

Николета Боянова Спасова,6.клас, класирана за Национална олимпиада по Гражданско образование, се вълнува от училището на бъдещето.Провокирана от разказите на своята преподавателка по английски език за обучението в някои европейски страни, Николета изразява съпричастност към усилията на много педагогически дейци да направят училището на 21.век желана територия.В проекта „Зелени уроци” се инициират идеи, които съчетават полезното с приятното в учебния процес.

Седмокласничките Десислава Стефанова Стефанова – класирана за Националната олимпиада по астрономия, Кая Веселинова Папраданова – класирана за Националната олимпиада по география, и Александра Борисова Димитрова – класирана за Национален кръг на олимпиадата по математика, се обединяват около целите на обучението – трябва да се учи не за оценки, а за знания и компетентност. Участието си в състезания и олимпиади в различни направления обясняват с желанието да обогатяват своята обща култура и да се съизмерват с другите. Не ги притеснява конкуренцията, тя ги мотивира и стимулира да надграждат знанията и уменията си, защото усещането за лична удовлетвореност от постигнатото е прекрасно изживяване.Не пропускат да споделят и съкровеното си желание да виждат повече благородство, щедрост и толерантност в отношенията между хората.

Вместо обобщение на казаното от учениците, Ви припомняме мъдрите слова на поета Стоян Михайловски:

Умът се обогатява от това, което получава.

Сърцето се обогатява от това, което дава.

 

Пожеланията на всички олимпийци за 24 май е да следваме мечтите си, да се стремим да бъдем по-добри, да се научим да се радваме на успехите на другите.

Присъединяваме се към поздравленията на УСПЕЛИТЕ, зад чиито постижения стоят имeната на преподавателите Кина Некова, Дарина Панова, Милена Цанева, Никола Тодоров, Галя Стоянова и Жела Добрева.

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!               

Прочетено 1669 пъти

Основно училище