Ти си тук Начало Новини ЗА ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ”ОТЕЦ ПАИСИЙ” - С ЛЮБОВ!

ЗА ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ”ОТЕЦ ПАИСИЙ” - С ЛЮБОВ!

print
email

На 28 октомври ОУ „Отец Паисий” ще отбележи своята 155-годишнина.

     На 28 октомври ОУ „Отец Паисий” ще отбележи своята 155-годишнина. По този повод участници в клуб „Любословие” се срещнаха и разговаряха с над 20 възпитаници на училището, както и с бивши учители. На поканата се отзоваха ученици от ЕГ „П. Яворов”, ПМГ „Кл. Охридски”, ПГСУАУ „Ат. Буров”.
     Удивително е сходството на споделените емоции от учениците, свързани с училището. „Най-хубавите години”, Най-доброто начало”, „Семейство”, „Дом”, „Най-скъпото”, „Най-блажените години” – така интервюираните определят годините в родното училище. Името на училището ги изпълва с прекрасни чувства – обич, щастие, радост, гордост, но и носталгия по отминалото време. Някои ученици дори споделят, че ако могат да върнат времето назад, много би им се искало да прекрачат отново прага  на скъпото училище. С усмивка и удовлетворение си спомнят за Благотворителните концерти, за тържествата пред паметника на Паисий, за Химна, за фанфарния оркестър. Когато оркестърът засвири, всички знаят – дефилират паисиевци!
     Благодарни са на учителите за тяхната строгост и взискателност, за това, че искат много, но дават двойно повече, за всеотдайността им. Не пропускат факта, че дължат любовта си към определен предмет именно на преподавателите. Признателни са за житейските уроци, които са ги научили какво е толерантност, какво е отговорност, какво е благородство.
     Мирела се срещна и разговаря с г-жа Коджабашева – дългогодишен преподавател по математика, г-жа Станчева – преподавател по руски език, г-жа Димитрова – начален учител, които продължават да се вълнуват, когата чуят името „Отец Паисий”. С много умиление и любов говорят за своите активни години, за същата всеотдайност на учителите, за амбициите училището да е водещо в града. Гордеят се, че толкова години техният втори дом е съхранил висотата  на професионализма и се пази и утвърждава авторитета му. Все още си спомнят за многото детски питащи очи, много им липсва това общуване. Не са забравили и девиза си: „Един за всички, всички за един”.
     И учениците, и учителите отправят своите благопожелания за здраве, да се цени всеки миг в  прекрасните, уютни като у дома класни стаи, да се работи с любов.
     Да се пази Името – Основно училище „Отец Паисий”, и достолепните му 155 години!


С благодарност: клуб „Любословие”
шестокласниците Мерлин, Радина, Ивона, Валерия, Мирела, Йоана, Симеон, Денина, Кристина, Преслава, Мартнна и Сиана

Прочетено 1194 пъти

Основно училище