Кандидатстването става онлайн до 10 октомври и не изисква предишни познания в областта.

Силистра, 1 септември 2021 г. – Училищна Телерик Академия – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви старта на приема за учебната 2021-2022
година. Покривайки над 95% от областите в България, над 2600 деца и младежи в 1-12 клас ще имат възможност да вземат участие в 130 школи в 41 населени места. Ученици в 4-12 клас ще имат възможност да се обучават в една от три безплатни школи по програмиране в Силистра.

Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 10 октомври и не изисква предишни ИТ познания.

Обученията започват в края на октомври и ще се провеждат до юли 2022 г., а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Програмите са с продължителност 100 учебни часа и в Силистра се реализират в сътрудничество с ОУ „Отец Паисий“, ПМГ „Св. Климент Охридски“, ПГСУАУ „Атанас Буров“ и с подкрепата на община Силистра, „Силистра ТВ (Силистра Телеком Солюшънс)“ и лично дарение от Иван Гойчев.

Обучение за 8-12 клас
С практическа насоченост и модерна програма, в „Уеб програмиране“ учениците усвояват основите на програмирането и се научават да създават собствени интернет страници.

Обучения за 4-7 клас
Те развиват ключови дигитални умения, като учениците могат да избират между 2 програми:
„Разработка на игри“, в която се научават да програмират докато създават компютърни
игри;
„Уеб програмиране“, в която се научават да създават първите си сайтове.

Кандидатстване и приемен тест
От учениците не се изискват предварителни познания по програмиране. Кандидатстването става онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия и включва тест с 30 логически задачи. Продължителността му е 45 мин, а учениците трябва да го направят най-късно до 10 октомври.