За втори път ученици от ОУ „Отец Паисий“ – Силистра участваха на Световно състезание по Scartch кодиране – 2023 г, което се организира по инициатива на НПО „Asociatia SASORYCODE“ (неправителствена организация с нестопанска цел ) и с изключителната подкрепа на много партньори и софтуерни компании от различни държави.

Всеки участник трябваше да разработи само един проект-игра в Scratch на тема „Зимни игри“. В състезанието участваха 747 участници от 48 държави от цял свят. Във възрастовата група 9-10 години, в която участваха учениците от училището, се състезаваха 281 проекта.

Участниците от училището се представиха отлично: Елия Ганева – 21 място, Петър Синигеров – 42 място, Симона Господинова – 67, Атилла Матем – 83 място като печели и награда да изключителна анимация, / всички горепосочени са от 4 клас / и Катина Велкова от 3 клас на 131 място.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  
На 18 февруари се състоя областният кръг на олимпиадата по компютърно моделиране за учениците от 3 и 4 клас. В него участваха по 12 ученици от 3 клас и 14 ученици от 4 клас от ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Св.св Кирил и Методий“, СУ „Н. Вапцаров“ от Силистра и СУ „Христо Ботев“ – Тутракан. Според правилата за участие в Националния кръг на Силистренска област се полага квота по 1 ученик за 3 и 4 клас.

Щастливи сме, че и двете квоти са на ученици от ОУ „Отец Паисий“ – Самуел Христов от 3 клас и Елия Ганева от 4 клас, които са класирани на първо място на областния кръг.

Много добре се справиха и другите участници:
– 3 клас – Деница Гунева – 2-ро място и Катина Велкова – 3-то място;
– от 4 клас – Атилла Матем – 4-то място и Симона Господинова – 13 място.

Да пожелаем успех на Елия и Самуел и на Националния кръг!