Ти си тук Начало Новини Отбелязваме 130-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Отбелязваме 130-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

print
email

06.09.2015

    В Деня на Съединението на един от културните паметници в Силистра крепост „Меджиди табия” бяха издигнати флаговете на Силистра, България и Европа. С тържествената церемония бе отбелязана 130-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 

    Честванията на празничния ден в крепост „Меджиди табия” и издигането на знамето на Република България се случиха по предложение на децата от II А клас на ОУ „Отец Паисий” в Силистра, с класен ръководител Галина Димитрова. Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и Председателят на Общинския съвет – д-р Мария Димитрова подкрепиха идеята и съдействаха в реализацията и в най-кратки срокове. Общинскинските съветници също единодушно одобриха предложението на най-младите ни съграждани.
    Предложението за издигане на националния флаг на възможно най-високо място в Силистра се случи по време на гостуване на децата от ОУ „Отец Паисий”. Обединени от тази идея, учениците, техните учители и родители внасят предложението, заедно с мотивите: „Защото сме българи и България е наша прекрасна родина.” 
    Идеята на най-младите ни съграждани възниква по време на провелото се за пръв път в България по повод Деня на детето – Детско Научно Изложение – децата свъздават наука в гр. Добрич. 
    На събитието днес присъстваха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, заместник-кметът „Хуманитарни дейности” г-жа Денка Михайлова, секретарят на Община Силистра г-н Ростислав Павлов, протосингелът на Доростолска епархия ставрофорен иконом Добри Чаков и нотариус Златко Нотев, който поздрави присъстващите от името на всички родители. 
    Кметът д-р Юлиян Найденов отбеляза в своето слово: „Актът на Съединението доказа, че българското общество в решителен момент има силата и зрялостта да се обедини и застане единно в името на националния идеал. Всяка власт може да вярва на своето гражданско общество и на своите млади хора. Силата на българското знаме на този исторически ден доказва нашата сплотеност като народ.”

Прочетено 2227 пъти
Покана
Предишна статия
Покана

Основно училище