Ти си тук Начало Новини Отзвук от 31.10.2017- Патронният празник на ОУ "Отец Паисий"

Отзвук от 31.10.2017- Патронният празник на ОУ "Отец Паисий"

print
email

156 години традиция и бъдеще

Честванията на 156-та годишнина на най-старото училище в град Силистра - ОУ "Отец Паисий" стартираха в 10:00 часа на 31.10.2017г. с тържествената част от празника, посветен на патрона на училището.

Тазгодишният "рожден ден" премина под надслов "Обичам природата - и аз участвам" и се превърна в своеобразен екопразник за ученици, учители, родители и гости на училището. След тържествената част, в коридорите, стаите, арт-центъра и физкултурните салони започнаха работа сформирани за празника ателиета. Изработиха се множество предмети от отпадъчни материали, костюми от торбички и стари списания, листа и други, които после всички успяха да разгледат и оценят.

Най-малките направиха десетки произведения на изкуството от материали като боб, ориз, леща, листа, сухи клонки и още много други; Изработени бяха и фибички, ластичета и шноли от платове с багрите на есента.

Учениците и техните близки се потрудиха и никой да не остане гладен - масите в коридорите бяха обсипани с най-различни здравословни и вкусни изделия от плодове, зеленчуци, семена и др. Ситуиран беше и щанд за млечни продукти на нашите приятели от местната фирма за млечни продукти "Лактоком". По-големите ученици решиха да зарадват по-малките като ръчно изработваха така модерните през последните години гривни от ластичета, а други пък се впуснаха да творят коледно-новогодишна украса от вечно-зелени клонки.

Част от предметите бяха обявени за продажба на символични цени, а събраните суми ще останат в класовете и ще подпомогнат тяхната дейност през следващите месеци. 

Интересна за първокласниците се оказа идеята за състезанието "Полетът на пчеличката", при което учителите по роботика и компютърно моделиране г-жа Атанаска Гинова и г-н Никола Тодоров демонстрираха заедно със своите възпитаници как се програмира най-лесно една малка пчеличка (роботче), а най-бързите в задаването на комантите обраха овациите на публиката, събрала се във физкултурния салон на училището. 

Много игри на открито успяха да се проведат, благодарение на благосклонното време. Новият кът за почивка и тихи игри, създаден от учениците и учителят им по изобразително изкуство г-н Николай Петров чрез проекта "Зелените видопади в ОУ Отец Паисий", финансиран от ПУДООС и МОСВ. В същото време в предната част на двора, където през последните месеци се подготвяха т.н. "водопади" от растения "дива лоза", участниците в проекта раздаваха информационни брошури за кампанията. 

Празникът продължи в 14:00 часа с награждаването на участниците в Областния литературен конкурс "Духът на българина", организиран традиционно от РУО и ОУ "Отец Паисий" в последните 10 години. 23-ма бяха наградените участници в различните възрастови групи за есе, стихотворение, разказ, проза. 

Но краят на празничния ден беше далеч - предстоеше една вълнуваща среща с театралното изкуство, с една комедия и още нещо - с един от възпитаните на училището, който грабна сърцата на публиката в залата чрез искрените си думи. Владислав Карамфилов учи в ОУ "Отец Паисий" 3 години, докато живее при баба си и дядо си в Силистра и помни много добре емоцията за училището, театъра и как е бил отличник... по извинени отсъствия през последната си година - цели 60. С просълзени очи той благодари за неочакваните подаръци - картина от учениците, която да го подсеща за бащия дом, както и лично изработен колаж за живота му в училище - номер в клас, поведение, отсъствия, оценки. Част от колажа бе и неговата класна, която вече не е сред нас, но сподели, че я помни. Вечерта завърши с думите "Вие сте невероятна публика и аз Ви обичам" и това сякаш беше достатъчно, за да се почувстваме горди, че и тази година сътворихме празник - различен, приобщаващ, интересен, творчески. Всеки остави частица от себе си за училището.

Благодарим Ви - родители, учители, ученици!

Ние всички сме училищната общност на най-старото училище в град Силистра - Основно училище "Отец Паисий".

 

Прочетено 173 пъти

Основно училище