Ти си тук Начало Новини ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ УЧИТЕЛИТЕ – КЛАСНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ
Прием в 1 класза учебната 2019-2020Маршрутно разписаниевижте повечеБланка молбаза отсъствие до 3 дниБланка молбаза отсъстие до 7 дниКалендарза учебната 2018-2019 годинаПрием след 7 класучебна 2019-2020

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ УЧИТЕЛИТЕ – КЛАСНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА БЪДЕЩИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ

print
email

27.03.2017

Уважаеми родители,

На 03.04.2017г. ще започне приема на заявления за записване на ученици в първи клас на ОУ „Отец Паисий“ за учебната 2017/2018 година.

 

Добрият учител трябва да бъде напълно отдаден, позитивен, много търпелив и усмихнат. Всичко това се постига, ако носи в себе си любовта към децата!

Такива са и ТЕ – г-жа Меглена Гайдарова, г-жа Дарина Панова, г-жа Светла Маринова – учителите, които ще поведат по пътя на знанието нашите първокласници през учебната 2017/2018 година.

Госпожа Меглена Гайдарова споделя, че да бъдеш учител в училище с 155-годишна история е голяма отговорност и в същото време огромна привилегия. Трябва да продължиш труда на стотици преди теб, които са създали традиции и име, и да си достоен техен последовател.

   За да спечели детските сърца съвременният учител, трябва да бъде много добър специалист, професионалист. Трябва да бъде по призвание учител,  а не просто да изпълнява професионални задължения. Да обича всяко едно дете такова, каквото е и да се стреми да разгърне неговия потенциал. 

   Според нея няколко неща  помагат за успешна и щастлива учителска кариера. Уcпeшнитe yчитeли имaт виcoĸи oчaĸвaния oт cвoитe yчeници, c oтлични пoзнaния в своята oблacт, oбщyвaт успешно c poдитeли и yчeници, cъпpичacтни са c радостите и тревогите на yчeницитe cи,  „в чac“ са  c нaй-нoвoтo  в тexнoлoгиитe, имaт чyвcтвo зa xyмop.

   Учител по призвание или учител, като една от многото професии?  За госпожа Гайдарова учителската  професия е призвание и ако не я приемеш като своя съдба, не би могъл да се занимаваш дълго с нея. Тя се стреми да дарява радост и надежда на своите ученици, защото учителството не е само даване на знания, а и общуване и съпричастност  с детските вълнения и проблеми. Няма ли радост от общуването с децата, връзката се прекъсва и нещата не се случват.

Госпожа Дарина Панова повече от двадесет години работи в ОУ „Отец Паисий“ и се радва, че е част от тази история. Гордее се, че има възможност да работи като старши учител в начален етап в най-старото училище в нашия град. Училище, което може да се похвали с едни от най-добре подготвените ученици, тъй като те са винаги в челните редици на състезания, конкурси, олимпиади.Това е резултат от съвместната работа на целия педагогически екип.

   За нея е изключително важно учителят да бъде отворен към промените и нововъведенията. В образованието има място за традиции, но то има нужда и от нови подходи, идеи. Съвременният учител трябва да бъде новатор. Когато човек обича професията си, той намира начини как да докосне сърцата на учениците, въпреки че времето е технологично. Времето е на модерните технологии, но все още има начини как да заинтригуваш децата, които обичат книгите. Когато учителят е искрен и обича книгата, няма как да не предаде това на децата.

   Да си учител е призвание, не е просто професия и се носи с достойнство. Обича децата и ѝ доставя удоволствие да им  предава своите знания. „ Най-важната задача на всеки учител е да поддържа живи у децата техните таланти и естествената им любов към учене“.

   Благородство, любов, търпение, отдаденост – това са основните качества, които притежава един учител. Според госпожа Панова той трябва да умее да създава връзка с учениците си, да бъде съпричастен с техните чувства и емоции. Трябва да владее магията да приковава вниманието, да поражда любов и интерес към новите знания. Учителят дарява цялата си енергия и любов, за да научи децата не само на написаното в учебника, но и на това да бъдат по-добри хора!

Колкото повече, толкова повече... Тази мисъл на Мечо Пух, любим герой на децата, се налага като лайтмотив в споделеното от Светла Маринова – бъдещ учител на първокласниците.

Изборът да бъдеш начален учител е отговорна мисия. Именно началният учител открехва прозореца пред очакващите детски очички, за да влезе светлината. От началния учител в голяма степен зависи дали този прозорец впоследствие ще остане притворен или широко отворен.

Усещане за призвание – това мотивира Светла Маринова да направи своя личен избор в началото на пътя към себеосъществяването. Според нея призванието не се учи и възпитава, то е в теб и се съдържа в думичката любов. До тази житейска истина я води многогодишното й познанство и работа с много деца. Убедена е, че няма непреодолими трудности, когато с обич, уважение и честно подхождаш към личностния свят на всяко дете, защото детският свят има непогрешим усет към фалша. Много е важно с личния си пример да възпитаваш отговорност, етичност,  добронамереност.

През учебната 2016/2017г. на госпожа Маринова е възложено да поеме и изведе четвъртокласници. С много топлота си припомня за трудния път, който извървява, докато спечели доверието на всяко детско сърчице. И тя успява, защото вярва, че само тогава прозорецът за учениците й ще продължи да се отваря все по-широко. Успява, защото искрено желае да дарява радост и надежда. Дарява и получава от настоящите си ученици и това я прави щастлива.

Това е любовта.

Предизвикателствата пред учителя в настоящето са много. Според Светла Маринова иновациите са повече от необходими, но без възрожденския ентусиазъм и отдаденост трудно бихме стигнали до детските сърца. А работата й в училище със 155-годишна история я задължава да бъде достоен продължител на традициите. Въпрос на чест за нея е да бъде част от тази история, срещайки бъдещите първокласници,  и водещ мотив в избора й е призванието.

Прочетено 1291 пъти

Основно училище