Ти си тук Начало Училищен прием 4 СТЪПКИ КАК ДА НАПРАВИМ ИЗБОРА НА УЧИЛИЩЕ ЗА ПЪРВИ КЛАС ПО-ЛЕСЕН
Прием в 1 класза учебната 2019-2020Маршрутно разписаниевижте повечеБланка молбаза отсъствие до 3 дниБланка молбаза отсъстие до 7 дниКалендарза учебната 2018-2019 годинаПрием след 7 класучебна 2019-2020

4 СТЪПКИ КАК ДА НАПРАВИМ ИЗБОРА НА УЧИЛИЩЕ ЗА ПЪРВИ КЛАС ПО-ЛЕСЕН

print
email
4 СТЪПКИ КАК ДА НАПРАВИМ ИЗБОРА НА УЧИЛИЩЕ ЗА ПЪРВИ КЛАС ПО-ЛЕСЕН

ноември 2019

Първите стъпки в училище наистина са много емоционални за едно дете. Периодът от първи до четвърти клас е важен, защото това е времето, в което се създават първите навици на детето и желанието за образование. Ако детето тръгне с желание на училище и бъде разочаровано от  нещо или някого, това може да убие желанието му за дълъг период  и след това трудно се коригира.

Ето на какво да обърнете внимание преди да вземете решение къде ще учи Вашето дете:


1.     Кога да започнете да събирате информация за първи клас


Официалното подаване на заявления за записване в първи клас обикновено стартира в първата седмица на м. април в годината, когато детето предстои да се запише в първи клас. Съвсем нормално е обаче до тогава Вие вече да имате идея за това къде искате да учи детето Ви. Когато този момент настъпи, задайте си следните въпроси във връзка с условията в училище:

   желаете ли то да носи униформа или да е със свободно облекло;

   дали да има топъл обяд и как да е организиран той;

   колко просторна да бъде класната стая, дали училището е снабдено със шкафчета и други удобства за учениците;

⇒   дали да се предлага допълнителна услуга „Топло мляко“ и „Училищен плод“ освен закуската;

   какви извънкласни дейности предлага училището и др.

Това са сред най-важните моменти от живота на един първокласник, които обикновено са изключително важни за неговите родители. Затова може да започнете да се интересувате по темата и по-рано. Не рядко се наблюдават и случаи, в които подтиквани от училищата, родителите започват ежедневно разпитване дори и две години по-рано, но в крайна сметка никой не се замисля над това, че за тези две години моментната ситуация и в училищата, и в семейната среда ще се променят. Именно за това се препоръчва след началото на учебната година, предхождаща тази на първокласника /м. септември/, родителите да започват да събират необходимото количество информация, препоръчително чрез достоверни източници като личен контакт с учителите, официалните контактни форми на училището – сайт, профили в социалните мрежи и др. Не се залъгвайте по обещания на настоятелни учители за това, че след срещата си с него дори и две години по-рано, записването на детето Ви ще е факт, дори и да не отговаряте на задължителните критерии за прием.


2.     Вместо отзиви за училищата – лични впечатления


Дори и година по-рано да е, но направете свое собствено проучване. Мненията на случайни хора, а дори и на близките Ви приятели не винаги ще бъдат напълно достоверни за Вас самите, а още по-малко за Вашето малко първолаче. За да осъществите тази стъпка, най-лесният начин е да следите сайтовете на набелязаните училища за инициативи като „Дни на отворените врати“ или други свързани със среща на класните ръководители на първи клас и родителите. Запознайте се с тях лично, попитайте ги ако имате притеснения относно обичайните дейности в училище и задайте конкретни въпроси, които ще Ви помогнат да направите по-лесно избора си. Общата информация, която „лети“ около Вас, няма да е от полза, когато предстои толкова важно решение за Вашето дете.


3.     Как да изберете учителя за Вашето дете


От това как ще възприеме детето своята учителка и дали тя ще спечели неговото доверие и уважение, зависи дали ще ходи със желание на училище. Няма нищо по-важно в тази възраст на детето, от това да ходи с желание на училище.

Наистина добрите учители са в повечето случаи и в добри училища, но все пак всяко дете е със своите индивидуалности. Необходимо е родителите добре да преценят от какво точно има нужда детето им и какъв човек би създал у него положителни навици и любов към обучението.

Подберете бъдещия учител именно по тези му качества, а не защото други са били доволни или недоволни от него. Не забравяйте – Вашето дете не е тяхното дете! Ситуациите, останалите деца в класа, навиците на детето Ви и как то възприема света и новите знания, няма как да бъдат унифицирани в едно определение, което често родителите търсят „от разбиращи родители в интернет“.


4.     Близо до дома и офиса


Друг важен момент при избора е къде е училището - дали е близо до дома или до работното място на родителя. От гледна точка на безопасността на детето, това е изключително важен въпрос. Изпращането и посрещането на детето от училище, когато то е далеч от дома или офиса е проблем, който в началото ни се вижда маловажен и сме готови да го приемем, защото е ”за добро”. Най-оптималният вариант е училището, което сте избрали за своето дете да е достъпно, да има достатъчно място за спиране на автомобил сутрин, когато и останалите родители водят своите деца, както и учителите в целодневната група, които изчакват родителите, чиито работен ден приключва по-късно.

ОУ „Отец Паисий“ - Силистра е чудесен избор, ако желаете детето Ви да бъде в приятна и спокойна учебна среда, заобиколено от професионалисти. Заповядайте при нас – портиерът с усмивка посреща децата сутрин, а „лелите“ се отзовават винаги, когато е необходимо да се поправи някоя „хранителна беля на пода“. Ръководството е отворено за срещи и мнения, а класните ръководители и учителите следобед стават като „втори родители“ на малките първолачета, за да растат и учат щастливи и спокойни!  Вижте повече информация за кампанията на училището за първи клас на: https://paisii.oisy.org/priem-2017/klasni-rkovoditeli-prvite-klasove-2020-2021.html

Прочетено 453 пъти

Основно училище