Ти си тук Начало Проект "Твоят час" Проект "Твоят час" 2017-2018 "Математическо състезание Обичам математиката
Прием в 1 класза учебната 2019-2020Маршрутно разписаниевижте повечеБланка молбаза отсъствие до 3 дниБланка молбаза отсъстие до 7 дниКалендарза учебната 2018-2019 годинаПрием след 7 класучебна 2019-2020

"Математическо състезание Обичам математиката

print
email

Публична изява на ИКД "Архимед", 01.06.2018

Представителната изява премина във вид на игра наречена „Корабокрушенци“, която се състоеше от няколко задачи. Учениците бяха разделени на екипи, които трябваше да изпълнят определени нива-задачи. За да се премине в по-горно ниво, учениците трябваше да решават задачи от различни теми.

Първото ниво, в което се сблъскаха със задачи бе да определят какво трябва да си закупят за едно далечно пътуване с лодка /кораб/, ако имат определен бюджет от 1000лв. Като им бе предоставен спиъск с продукти и техните цени. В списъка с материалите в таблицата имаше и такива, които не са им необходими за ползването. Следващата задача бе с помощта на геометрични фигури да направят върху лист кораб и лодка за пътуване. След това „потеглиха“, но поради лошото време корабокрушираха и попаднаха на самотен остров. Там намериха шише с текст, от който се разбира, че трябва да решат две уравнения, за да намерят координатите на мястото, на което са попаднали. На дъската имаше направена карта на остров с координатна система и с изработено от тях знаме отбелязаха място, на което са попаднали.

Следващата задача бе да разгадаят едно шифровано писмо, като зад всяко число от него стоеше буква, която е решение на задача от различни видове – уравнения или числови изрази. В шифрованото писмо беше и последната задача, а тя бе с подходящи материали /бяха им предоставени/ да направят как „изглежда“ мястото, на което са попаднали и да си направят място за подслон /палатка/, сал и други за тяхното оцеляване на острова. Задачите се оказаха много интересни за учениците и с удоволствие ги изпълняваха. Всички деца се включваха, разпределяха си задачите, работиха колективно.

Учениците се убедиха, че математиката е необходима на всеки и им помага в решаването на различни казуси, т.е. всеки проблем или задача има решение и то трябва да се търси. 

Публичната изява се проведе съвместно с ИКД по обучителни затруднения "Математиката е за всеки".

Прочетено 161 пъти

Основно училище