162 години

ОУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“

СИЛИСТРА

 

 

 

 

 

 

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 162 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК 2023 г.

На 27.10.2023 г. Основно училище „Отец Паисий“ отбелязва своя патронен празник.

⚜️Училище с име на Отец!
⚜️Един от първите будители – Паисий Хилендарски.
⚜️Този, който призовава: „четете, да знайте…“, в чийто думи се изразява силният дух на българина – мислител, далновидец и просветител.

👉162 години Основно училище „Отец Паисий“ е част от просветното дело на град Силистра. Училище с минало, традиции и богато на спомени! Училище, което е дало образование на поколения силистренци.

🎈Ученици, учители, родители и гости се насладиха на богата празнична програма от стихове, песни и с участието на прекрасните танцьори от 🪧 ансамбъл“ Ритъм“ с ръководител Росен Атанасов.

В своето слово г-жа Галя Илиева, директор на ОУ „Отец Паисий“ изказа признателност и уважение към всички ученици, учители, родители и приятели на Основно училище „Отец Паисий“, които са оставили диря в 📜162-годишната история на училището и продължават да работят всеотдайно за издигане на авторитета на най- старото и емблематично училище на град Силистра.

👉Награди получиха участниците от конкурса за ✍️ краснопис за препис на откъс от История славянобългарска и спортните турнири, проведени във връзка с патронния празник на училището.

Поздравления училището получи от ⚜️кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов.

В чест на патронния празник на ОУ “ Отец Паисий „и на Деня на народните будители, нашите първокласници участваха във викторина, свързана с живота на нашия патрон и делото на народните будители. В зала ⚜️“Диоген Вичев“⚜️ на РБ „Партерний Павлович“ децата рецитираха „Аз съм българче“, коментираха и отговаряха на въпроси. А за знанията получиха много 🎁 награди и бонбони. Първокласниците даказаха, че знаят своя патрон, род и пазят българския език. С гордост можем да ги назовем млади будители – потомци на Паисий!

👉 Във викторината „Познавам ли историята на моето училище“ се включиха учениците от пети клас.

Празникът продължи с ателиета за рисуване и празнични хора.

ДЕЙНОСТИ, СЪПЪТСТВАЩИ ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК ПРЕЗ 2023 г.

Награждаване в Областния литературен конкурс „Духът на българина“- 2023 година

 

На 26 октомври в зала „Диоген Вичев“ на РБ „Партерний Павлович“ се състоя награждаване на ученици от 1- 12 клас, класирани на първо, второ и трето място, както и на отличените с поощрителна награда в Областния литературен конкурс „Духът на българина“ – 2023.

➡️Над 📝85 участници, разпределени в три възрастови групи представиха стихотворения, разкази и есета.

➡️Председател на журито – госпожа Ваня Игнатова, старши експерт по български език и литература в РУО – Силистра.

➡️Директорът на училището, госпожа Галя Илиева под възторжените и сърдечни аплодисменти на съученици, преподаватели, гости, връчи грамоти и ваучери на талантливите творци. А те на свой ред с много вълнение прочетоха своите творби- букет от поетични откровения, настроения и багри.

📝Като организатор на конкурса, ОУ „Отец Паисий“ благодари на всички участници и на техните преподаватели!

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 161 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК И КОНЦЕРТ ЗА УЧИЛИЩНАТА ОБЩНОСТ

На 28.10.2022 г. Основно училище „Отец Паисий“ отбелязва своя патронен празник. Училище с име на отец, първия сред будителите – Паисий Хилендарски. Този, който призовава: „четете, да знайте…“, в чийто думи се изразява силния дух на българина – мислител, далновидец и просветител.

161 години Основно училище „Отец Паисий“ е част от просветното дело на град Силистра. Училище с минало, традиции и богато на спомени! Училище, което е дало образование на поколения силистренци.

В своето слово г-жа Галя Илиева, директор на ОУ „Отец Паисий“ изказа признателност и уважение към всички ученици, учители, родители и приятели на Основно училище „Отец Паисий“, които са оставили диря в 161 годишната история на училището и продължават да работят всеотдайно за издигане на авторитета на най- старото и емблематично училище на град Силистра.

Поздравления и подаръци училището получи от кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов, д-р Мария Димитрова председател на Общински съвет – Силистра и г-жа Мария Недялкова зам. – кмет „Хуманитарни дейности „.

Йордан Георгиев, PR на Областна администрация – Силистра поднесе поздравителен адрес и подарък от инж. Николай Неделчев, областен управител на област Силистра.  Г-н Георгиев подари на училището луксозен дневник със снимки на всички паметници на Паисий, включително силистренския в двора на едноименното училище, създаден от скулптора Йордан Колев. Луксозният дневник е издаден от Фондация „Българе“ във връзка с двете им юбилейни годишнини.

Цветя и поздравления училището получи и от г-н Велизар Плугаров, управител на БГ Контакт – Силистра.

ДЕЙНОСТИ, СЪПЪТСТВАЩИ ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК ПРЕЗ 2022 г.

НАЙ-МАЛКИТЕ ПАИСИЕВЦИ ДОБРИ И В ПИСАНЕТО, И В ИГРИТЕ

Малките сладури от първи клас се включиха в дейностите за отбелязване на патронния празник на ОУ „Отец Паисий“.

Всички показаха завидни спортни умения в игрите „Бързи, смели, сръчни“.

Малките първокласници получиха награди от г-жа Галя Илиева, директор на ОУ „Отец Паисий“ за отличното си представяне в игрите.

През месец октомври 2022 г. учениците от 2 и 3 клас в ОУ „Отец Паисий“ участваха в конкурс по краснопис.

Текстът, който беше избран за препис, беше от „История славянобългарска“ и е посветен на 300 годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и на патронния празник на училището, който се чества на 28.10.2022 г.

„Всички ученици участваха с голямо желание и старание и показаха отлични умения по краснопис и правопис“, категорични бяха учителите им.
Участвалите получиха сертификати, а най-добрите в състезанието – грамоти и награди.

А ето и класирането за най-добро представяне:

I място
1. Мартина Иванова – 2а
2. Аделина Тихомирова Костова – 2в
3. София Митко Пенева- 3а
4. Даяна Калоянова Петкова – 3а
5. Карина Галинова Димитрова – 3б

II място
1. Никол Ивайлова Рашкова – 2в
2. Вая Ганева – 2а
3. Йордан Василев – 2 в
4. Виктор Адрианов Хърватев – 3а
5. Калояна Ивелинова Тодорова – 3а

III място
1. Мишел Павлова – 2б
2. Денислава Кръстева – 2а
3. Катрин Дончева – 2а
4. Даная Драгомирова Маринова – 3б

Поощрителни награди:
Анна Жекова – 2а,

Зора Димитрова – 3б,

Катина Михайлова Велкова – 3б

ПЕТОКЛАСНИЦИ ДЕМОНСТИРАХА ЗНАНИЯ ВЪВ ВИКТОРИНАТА „ПОЗНАВАМ ЛИ МОЕТО УЧИЛИЩЕ“

В навечерието на Патронния празник на училището, учениците от 5а и 5б класове, с голямо старание и отговорност се подготвиха и с вълнение взеха участие във викторина, посветена на 161 години от основането на училището.

Викторината се проведе в 3 кръга:

1 кръг – Подреждане на пъзел с изображение на сградата на училището и паметника на Паисий.

2 кръг – Отбори от двата класа представиха своята изследователска дейност пред съучениците си. 5а клас представи историята на ОУ „Отец Паисий”, а 5б клас разказаха за личността на патрона на училището Паисий Хилендарски. При представянето си, отборите експонираха и предварително изработени по темата постери.

3 кръг – Съвремие – Учениците отговаряха на въпроси за символите на училището – печат, химн.
Участниците във викторината бяха поздравени със стихове за народните будители от рецитаторска група и изпълнение на китара на мелодията „Хубава си ,моя горо”.

За отличното си представяне, учениците бяха поздравени и наградени от директора на училището г-жа Г. Илиева.
Класните ръководители г-жа Галя Стоянова и г-жа Галя Димова благодарят на своите възпитаници за старанието и участието в тази инициатива, посветена на Патронния празник.

електронна книга ОУ Отец Паисий Силистра

Електронна книга "161 години - и столетно, и младо, и вечно"

Книгата е посветена на 161 години от основаването на Основно училище „Отец Паисий“ – Силистра

Автор: Христо Ивелинов Георгиев

Ученик в 6 клас през учебната 2022-2023 г.

email: hristoivelinogeorgiev@gmail.com

Ръководител: Атанаска Гинова – старши учител по ИТ

Електронната книга е създадена при участие на Христо в Националния есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“ /2022-2023 г./, където Христо бе класиран на 10-то място след частните училища и национални математически гимназии,  само на 13 точки от първото място.

РАЗГЛЕДАЙТЕ КНИГАТА